506 ikkunaa

Ihana kevät tuo mukanaan aina myös ei-niin-ihanan ikkunoiden pesun.

Laskin tuossa taannoin talomme kaikki ikkunat. Niitä on yhteensä 18. Kun jokaisessa ikkunassa on neljä pintaa, tarkoittaa tämä yhteensä 72 pestävää ikkunaa, jonka lisäksi lasia on vielä neljässä ulko-ovessa ja muutamassa muussakin paikassa. Useimmissa ikkunoissa on lisäksi koristeristikoita, jotka lisäävät pesu-urakkaa entisestään.

506 ikkunaa
tässä talossa on kaikkiaan
Niitä puhtaaksi kai milloinkaan en saa.

Miljoonasateen sanoihin on nyt helppo samastua, vaikkei 506 ikkunaan ihan päästäkään.

Mutta tähän loppuu valitus! Ei tullut yllätyksenä, että omakotitalossa on paljon ikkunoita ja että niitä pitää joskus myös pestä. Yleisesti ottaen ikkunoista on pelkkää iloa, sillä ne tuovat valon sisälle taloon. Varsinkin kun niitä pesee silloin tällöin. Parempi siis paljon ikkunoita kuin pimeä tupa.

ikkunat02

Vaikka ikkunoiden pesu on aikaa vievää puuhaa, jaksaa toimeen ryhtyä, sillä armottoman (ja ihanan) kevätauringon valossa kirkkaat ikkunat näyttävät huomattavasti paremmilta kuin pölystä harmaina. Ikkunanpesussa ei oikeasti inspiroikaan mikään muu kuin siitä seuraava tulos. Sama juttu oikeastaan missä tahansa siivoamiseen liittyvässä keväisin; jo nyt tästä talosta, ja varsinkin talon pihalta on löytynyt yhtä jos toista puunattavaa, kun lumet ovat sulaneet ja kirkas valo paljastaa kaikki pienet ja isot ”viat”.

ikkunat03

Jaoin itse ikkunoiden pesun suosiolla muutamalle eri päivälle, sillä puuhaan saa upotettua yllättävän monta tuntia, varsinkin tällä ikkunamäärällä. Itse pesukin on leppoisampaa, kun ei huido lastan kanssa hulluna kokonaista päivää.

Onneksi ikkunoiden pesuun ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. Itse asiassa mitä vähemmän eri välineitä ja pesuainetta, sitä parempi. Ikkunoissa ei ole yleensä pinttynyttä likaa vaan silkkaa pölyä ja kenties sormenjälkiä (meillä tassunjälkiä), ja siksi paras pesuaine on tavallinen tiskiaine. Käytin itse tänä vuonna Kiilto suihkutettavaa versiota, joka oli itse asiassa kuin luotu ikkunoiden pesuun.Yksi suihkaisu ainetta per lasi, enempää ei tarvinnut. Ikkunoiden pesuun on olemassa tarkoitukseen erityisesti tehtyjä pesuaineita, mutta koska ikkunat pestään tässä talossa vain kerran vuodessa, en viitsi täyttää kaappeja harvoin käytettävillä aineilla.

Sopivan aineen lisäksi tarvitsee vain ikkunan avaimen, pari rättiä, hyvän lastan, ämpärin ja lämmintä vettä. Tuon lastan kanssa kannattaa olla tarkkana; huononmallisen lastan tai kuluneen kumiosan kanssa menee hermot, kun raitoja saa kuivailla uudelleen ja uudelleen. Suosittelen myös käyttämään pientä vesimäärää kerrallaan, koska vettä joutuu vaihtamaan melko usein. Ja vettä myös kannattaa vaihtaa usein, ettei likaista vettä vain siirrä ikkunasta toiseen.

kiilto_tiski

Ikkunoiden ristikkokohtien kuivaamiseen käytin lastan sijaan sanomalehtipaparia, koska niihin oma lasta ei yksinkertaisesti mahtunut. Muuten olen kyllä lastaihmisiä: helppoa, nopeaa ja yksinkertaista. Itse asiassa ristikkolaseihin on olemassa ainakin Sinillä myös ruutukuivain, jonka hankkimista pitää ensi kevättä ajatellen pohtia. Paperin kanssa kuivatessa kannattaa olla tarkkana karmien kanssa, ettei painomuste tartu niihin.

ikkunat01

Jos tuntuu siltä, että eihän ne omat ikkunat nyt NIIN likaiset ole, niin tässä näyte työmaalta. Onhan noissa nyt aivan mieletön ero. Valokin pääsee ihan eri tavalla sisään, kun ikkunoista on pesty vuoden pölykerros pois. Ja jos peseminen ei luonnistu, on aina olemassa myös pesupalvelut, joista saa kotitalousvähennystä. ;)

Kunnon kevätkelejä odotellessa,

/Riikka

2 kommenttia artikkeliin ”506 ikkunaa

    • Riikka sanoo:

      Saa ne varmasti jotenkin pois, mutten usko että on vaivan arvoista, tai säästä ainakaan aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.