Nainen junassa – Hyödynnä työmatkat lukien

Muistatte ehkä, että olen aikaisemminkin tuskastellut lukemisen vaikeutta? Kirjoitin jo viime huhtikuussa ajatuksiani kirjojen lukemisesta. Päätin tuolloin lukea viisitoista sivua kirjaa päivässä, mutta helpolta vaikuttava haaste kariutui alta aikayksikön. Sitten sen keksin – hyödynnän työmatkat lukemiseen.

Ensin pari sanaa taustasta: suhteeni lukemiseen on ollut pitkään ristiriitainen. Tykkään kyllä lukemisesta ja silloin, kun uppoudun hyvään kirjaan, suljen kaiken muun ulkopuolelle. Tästä huolimatta hakeudun kirjan lähelle vain harvoin, sillä keksin kotona aina jotakin parempaa  muuta tekemistä. Tosiasiassa en keksi monia asioita, jotka olisivat hyödyllisempiä kuin lukeminen. Kotona olen silti levoton lukija. Siksi päätin ulkoistaa lukemisen – en itseni, vaan kodin ulkopuolelle.

Työmatkani muuttuivat täysin viime kesänä, kun aloin kulkea työmatkani junalla. Matka Salosta Turkuun on 30 minuuttia suuntaansa, eli ei kovin pitkä. Kuitenkin sen mittainen, että olen viime viikkoihin asti hyödyntänyt junamatkat tekemällä töitä läppärillä.

Päätin kuitenkin lopettaa. Pätkittäinen koneen naputtelu ei nimittäin lisää ja paranna työn laatua, vaan pikemminkin heikentää sitä. Vaikka pyrin junatyöskentelyllä ajankäytön maksimointiin ja hyviin työtuloksiin, on tulos ollut kaikkea muuta. Työmatkojen hyödyntäminen on johtanut entistä hektisempään työpäivään, työajan entistä kovempaan pirstoutumiseen ja minuuttiaikatauluun, sillä puolessa tunnissa ei ehdi syventyä mihinkään. Astuin junaan joka päivä kiireisenä  ja  junan jo jarruttaessa näpyttelin vielä viimeistä sanoja läppäri sauhuten. Ei mikään ihme, että lopputuloksena oli lisää kiirettä ja levottomuutta.

kirja2

Viime viikolla aloin lukea junassa kirjaa. Kannan laukussani joka päivä kirjaa, ja luen puoli tuntia suuntaansa. Se on 60 minuuttia enemmän kuin arkisin tähän asti. En ole tehnyt lukemisesta kuitenkaan velvollisuutta: Jos en jaksa lukea, katselen maisemia, otan nokoset tai pohdin syntyjä syviä. Mutta en avaa työkonetta.

Kuinka pieni asia – ja kuinka suuri vaikutus. Olo on levollisempi, kun työpäivän voi sekä aloittaa että lopettaa itse työpaikalla, ja hyvittää työmatkat rehelliseen rentoutumiseen. Toki tämä tarkoittaa sitä, että työpäivä venyy molemmista suunnista sen puoli tuntia, mutta se on tuntunut todella sen arvoiselta. Lyhyt junamatka on loistava tapa lepuuttaa aivoja, ja vihdoinkin lukeminen on luonnollinen, jatkuva osa arkipäiviä.

kirja3

Aloitin viime viikolla hyvin kevyellä aiheella lukemalla Kon Marin toisen osan järjestelyn iloista. Vaikka järjestely on itsellä verissä, enkä varsinaisesti tarvitse apua järjestelyssä, näitä kirjoja on ollut mielenkiintoista lukea. En edelleenkään allekirjoita kaikkia Kon Marin oppeja, mutta monissa sanoissa piilee totuuden siemen. Kirjasta saa takuulla inspiraatiota ja ideoita järjestelyyn, jos homma tuntuu alkuun vaikealta.

Ensimmäiseen osaan verrattuna tässä kirjassa on enemmän käytännön vinkkejä erilaisten kokonaisuuksien, kuten keittiön tai kylpyhuoneen järjestämiseen. Kirjan lopussa on myös kätevä sisällysluettelo, jonka kautta voi siirtyä suoraan oikeaan kohtaan, jos kaipaa apua vaikkapa vanhojen valokuvien järjestämisessä. Kirjan hauskin kohta oli, kun Kon Mari kertoi, miten korvasi vasaran paistinpannulla. ;D Vaikka kannatankin turhien tavaroiden karsimista, en niele esimerkiksi työkalujen korvaamista keittiökaluilla, vaikkei vasara visuaalista  iloa tuottaisikaan. Samoin silmien pyörittelyä aiheutti kohta, jossa kehotettiin poistamaan puhdistusaineiden etiketit ja korvata ne kauniilla koristeilla…

Tällä viikolla syvennyn junassa aivan toisenlaisen kirjan pariin, mutta siitä lisää ensi kerralla. Keväisempää viikkoa kaikille!

/Riikka

One thought on “Nainen junassa – Hyödynnä työmatkat lukien”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.