Kevät tulee: omakotitalon pihakivetyksen puhdistus

Kirjoitin otsikkoon, että kevää TULEE, koska kuten koko pääsiäisen, on tänään ollut ulkona vain muutama aste lämmintä ja pihalla vietetyn päivän kuluessa satoi lunta ainakin kaksi kertaa. Kevät ei siis vielä ole, mutta tulee, aivan varmasti tulee. Onneksi aurinko paistoi lähes koko päivän!

pihalaatoituksen_puhdistus10

Tosiaan, koko toinen pääsiäispäivä kului tänään omalla pihalla puuhaten, kun aloitimme pihakivetyksen puhdistuksen. Talomme pihalla on itse asiassa todella paljon kivetystä – sitä on paitsi etupihan sisäänkäynnille vievällä reitillä, myös leveällä ”autokaistalla” kohti autotallia ja takapihalla mm. polkuna kohti toista piharakennusta. Karkeasti ottaen pihalla on enemmän kivetystä kuin ruohikkoa.

pihalaatoituksen_puhdistus02

Uskon, että pihakivetys on pääosin helppohoitoinen, sillä hoito tarkoittaa yhtä kuin puhdistusta ja talvisin hiekoitusta. Oikeastaan vasta nyt kevään kynnyksellä kivetyksen kuntoa tuli tarkastelluksi tarkemmin, ja sieltähän se laatoituksen vitsaus paljastui: sammalta, sammalta, sammalta.

pihalaatoituksen_puhdistus09

pihalaatoituksen_puhdistus01

Vaikea sanoa, kuinka ahkerasti edelliset asukkaat ovat kivetystä huoltaneet, mutta todella toivon, ettei tänään tehty urakka ole edessä joka kevät. ;) Kivetysten läpi oli puskenut todella paljon sammalta, joskin ei juuri ollenkaan rasittavaa heinää, joka on henkilökohtainen inhokkini ja tuplasti vaikeampaa irrottaa. Luulen, että laatoituksen alle onkin aikoinaan laitettu jonkinlainen suojaverkko, mutta sammalten kasvuun sekään ei näköjään ole auttanut. Sammal tuntuu sikiävän pihalaatoissa ja kaikkialla pihalla kuin itsestään: nyt pesun jälkeen pitäisikin miettiä, että miten sammalten kasvua voisi estää tai ainakin hidastaa jatkossa. Onko muilla kokemuksia?

pihalaatoituksen_puhdistus03

pihalaatoituksen_puhdistus07

Tänään työnjako oli käytännössä se, että mä kaivoin sammalta laattojen välistä istutuslapion kanssa (puutarhatyökalujen hankkiminen on vielä vähän vaiheessa…) ja toinen R pesi laattoja painepesurin kanssa. Saimme putsattua takapihan kivetyksen lähes kokonaan, käytännössä noin puolet koko laatoituksesta – kuuden tunnin aikana! Pesu on siis todella aikaavievää puuhaa, ainakin kun sammalta on paljon, ja kaikki laatat käy huolellisesti läpi. Onneksi tuo toinen puolikas laatoista on tosiaan paremmassa kunnossa. Käytännössä ne laatat, joissa ajellaan autolla ja joissa ei ole ole nurmikkoa vieressä, ovat säilyneet huomattavasti siistimmässä kunnossa.

pihalaatoituksen_puhdistus12

pihalaatoituksen_puhdistus04

pihalaatoituksen_puhdistus05

Vinkit pihalaatoituksen puhdistukseen:

 • Jos käytät painepesuria (suosittelen), pue päälle huonot vaatteet ja suojalasit. Pehmennyt sammal ja pihalaattojen välistä irtoava moska tekevät hommasta erittäin suttuista.
 • Varaudu, että siivoukseen kuluu aikaa useita tunteja. Itsekin ajattelin, että homma olisi tehty kahdessa tunnissa, mutta toisin kävi…
 • Istutuslapio on ihan ok laattojen välien puhdistukseen, mutta vieläkin kätevämpi voisi olla sellainen yksipiikkinen kuokka tai jokin vastaava. En tiedä, myydäänkö sellaisia?
 • Jätteen määrä on uskomaton. Jos siis pihan välittömässä läheisyydessä ei ole paikkaa, jonne puutarhajätteen voi kipata, kannattaa suunnitella, minne tunkea useampi jätesäkillinen sammalta ja savista moskaa.

pihalaatoituksen_puhdistus08

laatat_puhtaana

Mikä on parasta oman pihan puunaamisessa? Näkee työnsä jäljen. Ihan pieni ero ennen ja jälkeen -kuvissa.  Ja tietysti pitää olla aika intsinä siitä, että se on ihan oma piha. Seuraavaksi kukkaostoksille! :)

/Riikka

4 thoughts on “Kevät tulee: omakotitalon pihakivetyksen puhdistus”

  1. Kauneus on katsojan silmässä :) Omaan silmään se tekee pihasta epäsiistin näköisen, ja mitä pidempään sammalen antaa kasvaa rauhassa niin sitä isomman alan se vie laatoituksista.

 1. Olen tänään tehnyt samaa urakkaa, mutta meillä pihalaattojen välissä kasvaa heinää. Ja olet ihan oikeassa, se on paljon ärsyttävämpää irroittaa! Apuvälineenä minulla oli ihan varta vasten kivetysten saumojen puhdistamiseen tarkoitettu työkalu, sellainen pieni piikki. Sillä sai myös ”kammettua” heinätukkoja irti juurineen kivien välistä.

  Yhdyn edelliseen kommentoijaan siinä, että sammal on kaunista. Minäkin jätin sammaleet, mutta meillä se ei ollut levinnyt laattojen päälle, vaan sitä oli pelkästään väleissä. Se on sievää, mutta teidän kivetys näyttää paremmalta ilman!

  Heinien poistamisen jälkeen levitin kiville saumaushiekkaa ja harjailin sen väleihin. Sitä suositellaan myös sammaleen poiston jälkeen, eli se varmaan kannatta tehdä, niin ei tarvitse joka kevät rapsutella sammalia! :)

  1. Voi, tsemppiä siivousurakkaan sinnekin! Meillä tuo urakka on tältä kesältä saatu päätökseen kun perusteellisen pesun jälkeen levitimme mekin tuota saumaushiekkaa koko laatoitukselle. Toivotaan, että se tosiaan hillitsee sammaloitumista. Kaikenlaista muutakin sieltä väleistä on nyt kesämmällä noussut pintaan, mutta onneksi ei ihan älyttömiä määriä. Kiitti myös vinkistä tuon apuvälineen suhteen, pitääpä etsiä sellainen kun seuraavan kerran puhdistetaan laatoitusta! :) /Riikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.