Kohti joulua, osa 2: joulukalenterin askartelu

Innostuin tänä vuonna askartelemaan joulukalenterin. Ajatus vuodesta toiseen kestävästä kalenterista on ollut mielessä jo pitkään, mutta syystä tai toisesta en ole aiempina jouluina tehnyt sellaista. Nyt kalenteri on kuitenkin valmis!

Selailin netistä erilaisia vaihtoehtoja ja päädyin lopulta pienistä lasipurkeista tehtyyn joulukuuseen, jonka ulkonäköä voi varioida vapaasti omannäköisekseen ja jonka voi myös täyttää vapaasti erilaisilla namusilla tai muilla yllätyksillä. Tästä kalenterista on  toivon mukaan iloa vielä vuosienkin päästä.

Joulukalenteriin tarvitset:

 • 24 pientä lasipurkkia kansineen (esim. pilttipurkit)
 • akryylimaalia kansien maalaamiseen (esim. valkoista) + sivellin
 • numerotarrat 1-24
 • blingbling-tarroja tai muita koristeita
 • lasiliimaa, kuumaliimaa tai pikaliimaa purkkien kiinnittämiseen toisiinsa
 • ja tietysti tärkeimmät, eli joulukalenterin yllätykset :)

Melko pieniin jää tämän kalenterin kustannukset, varsinkin jos nurkista sattuu löytymään pilttipurkkeja. Myös kalenterin teko onnistuu melko vaivatta, joten tämän tekemiseen ei  tarvitse uhrata paria arki-iltaa enempää. Kannattaa kuitenkin jakaa työvaiheet vaikka kahdelle eri päivälle, jotta maalit ehtivät kuivua kunnolla

Tässä ohjeet kalenterin tekoon:

itse_tehty_joulukalenteri06

Ensimmäiseksi lasipurkit pitää tyhjentää ja pestä. Meillä ei näitä pilttipurkkeja luonnostaan kerry, joten ostin näitä kasan kaupasta, tyhjensin, ja laitoin soseet pakkaseen. Niistä saa oikein mainioita kakuntäytteitä sitten kun sellaisille on tarvetta.

Laitoin tyhjät purkit hetkeksi likoamaan kuumaan saippuaveteen, mutta pilttipurkkien etiketit on liimattu vain saumakohdasta, joten ne saa todella helposti irtoamaan.

itse_tehty_joulukalenteri05

Huolellisen pesun ja kuivatuksen jälkeen maalasin purkkien kannet valkoiseksi. Tähän hyvä vaihtoehto on esimerkiksi akryylimaali, joka jämähtää kanteen kiinni mukavasti ja peittää pohjan vaivattomasti. Kannet kannattaa maalata kahdesti tai jopa kolmesti, jotta pinnasta tulee tasaisen värinen. Itse pidin maalauskierrosten välissä päivän tauon, mutta paljon lyhyempikin aika riittää. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että maali kuivahtaa kunnolla ennen toisen kierroksen levittämistä. Toinen vaihtoehto kansien maalaamiseen (varmasti myös nopeampi) on spray-maali.

itse_tehty_joulukalenteri04
itse_tehty_joulukalenteri03

Kun kansien pinta oli kauniin valkoinen, liimasin päälle Sinooperista löytyneet numerotarrat sekä glittertarroja koristeeksi. Sen jälkeen vuorossa olikin koko kalenterin teon haastavin osuus, kuusen kasaan kokoaminen.

itse_tehty_joulukalenteri02

Aluksi hahmottelin kuusen mallin: kolme purkkia alas kuusen ”jalaksi”, sen jälkeen päälle kuusi purkkia vieritysten, näiden päälle viisi, sen jälkeen neljä ja niin edelleen. Aloitin liimauksen jalasta ja etenin ylöspäin taso kerrallaan. Kun yksittäiset kerrokset oli liimattu valmiiksi, aloin yhdistää kerroksia toisiinsa yrittäen etsiä jokaiselle purkille liitoskohdan yllä ja alla olevista purkeista. Itse käytin liimaamiseen pikaliimaa, mutta suosittelen muille jotakin toista vaihtoehtoa; joko selvästi lasille tarkoitettua liimaa tai kuumaliimaa. Niiden avulla kiinnitys on ehkä helpompaa, oma liimani ei jämähtänyt lasiin tarpeeksi hyvin kiinni.

Koska en lopultakaan saanut kokonaisuutta pysymään täysin kasassa, otin avuksi jesarin ja vedin koko kuusen reunoilta kasaan sen kanssa. :D Koska tämä ei ole se esteettisin vaihtoehto, ajattelin käydä ostamassa vielä leveää silkkinauhaa, jolla peitän jesarin näkyviltä. Onhan hopeakin toki joulun väri… Vähän ikävältä se kuitenkin sivusta katsottuna näyttää. :’D

itse_tehty_joulukalenteri01

Kun kuusi on valmis ja kasassa, puuttuu siitä enää täytteet. Pilttipurkin sisään mahtuu useampia namuja tai vaikka ehdotuksia yhteisen vapaa-ajan viettoon.

En muuten suinkaan keksinyt tätä ideaa omasta hatusta vaan Facebook-ryhmästä, mistä on aiemminkin löytynyt jo lukuisia vinkkejä askarteluihin. Tämä on ensimmäinen itse, omin kätösin tekemäni kalenteri ikinä, ja tuota jesaria lukuunottamatta olen kyllä tyytyväinen lopputulokseen. Millaisia joulukalentereita teillä on odottamassa luukkujen avaamista?

/Riikka

12 thoughts on “Kohti joulua, osa 2: joulukalenterin askartelu”

  1. Kiitos Tiia! Monta vuotta meni itselläkin, että sain aikaiseksi kokeilla ;D Barbie-kalenteri kuulostaa hienolta :)

  1. Kiitos Minnea! Kuulostaa persoonalliselta teidänkin joulukalenteri. Mukavaa joulun odotusta :) /Riikka

  1. Eikö! :) Onneksi vailmiiden joukossakin on tosi kivoja vaihtoehtoja. :) /Riikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.