Kultaa, timantteja, hohtoa – miten valita vihkisormus?

 

Miten valita juuri itselle se oikea vihkisormus? Kaupasta valikoimaa vertailemalla ja  kaiken sen joukosta sen itselle sopivimman nappaamalla, toki. Vihkisormus ja sen valinta on kuitenkin selvästi kimurantimpi ostos kuin arvata saattaisi. Mikä materiaali, mikä väri, timantteja vai ei? Kuinka paljon sormus saa maksaa – tai mitä sen pitäisi maksaa?

Kuten kihlasormuksen kohdalla, myös vihkisormus on valinta loppuelämän ajaksi – ei siis mikä tahansa vaatekappale tai kaulakoru. Juuri siksi sen valinta on haastavaa, ja sormuksia onkin hyvä vertailla keskenään useamman kerran, useana päivänä.

Kirjoittelin viime vuoden puolella kihlasormuksen valinnasta. Silloin toki etuna oli se, että sormuksen rinnalla ei ollut vielä mitään muuta, johon sormusta olisi pitänyt sovittaa. Vihkisormuksen taas pitää sopia hyvin kihlaan, jos aikoo molempia pitää sormessaan. Onneksi tämä kävi mielessä jo kihlasormusta valitessa: vihkisormuksia vertaillessa ei tarvinnut luopua jostakin mieluisasta vaihtoehdosta vain sen vuoksi, että se ei sopisi kihlan kanssa.

Kävimme katselemassa vihkisormuksia ensimmäisen kerran pari-kolme viikkoa sitten, mutta silloin en tehnyt vielä lopullista päätöstä oikeasta sormuksesta, ja hyvä niin – edellisviikonloppuna Timanttisilla oli eri valmistajien esittelijät paikalla, valikoima oli huomattavasti laajempi (se toki ei auttanut päätöksentekoa…), ja kaikista sormuksista sai 20 % hinnasta pois. Kannatti siis odottaa! Parin viikon aikana myös omat ajatukset olivat selkiytyneet sen suhteen, millaiset sormukset miellyttävät omaa silmää eniten.

Vihkisormus_valinta01
Tämän postauksen kuvat otin liikkeessä sormuksia sovittaessa. Näistä kuvista oli todella paljon apua! Näiden avulla oli helppo tehdä vertailua rauhassa kotona, liikkeessä kun piti sovitella sormuksia yksi toisensa perään.

Sormusvalikoima oli hillitön, kauniita sormuksia kymmeniä. Oma taktiikka oli rankata ensin pois liian hintavat sormukset: sillä pääsee jo leijonanaskeleen eteenpäin valinnassa. Tuntuu, että sormusten hinnoissa vain taivas on rajana, joten jos suurpiirteinen budjetti on tiedossa, kannattaa se sanoa suoraan myyjällekin, niin hän osaa ehdotella suoraan sopivia vaihtoehtoja.

Sormusten hinnasta puheenolleen,maksamme vihkisormukset  yhteisestä hääbudjetista. Vaikka sormus on ikuinen, pysyvä ja näkyvä osa avioliittoa häiden jälkeen, en koe tarvetta sijoittaa siihen valtavia rahasummia. Varsinkaan kun omaan makuun olevia sormuksia löytyy niin sanotusti sopivaan hintaan. Kuten kihlankin kohdalla, sormuksen hintana mielummin useita satasia kuin useita tonneja. Vihkisormus oli kuitenkin lopulta hieman kihlaa arvokkaampi.

Kun löysin omaan hintahaitariin sopivan valikoiman, piti päättää kaikesta muusta; materiaalista, muodosta, kivistä. Tahdoin vihkisormuksen olevan keltakultaa kuten vihkisormuskin on, ja tietysti,että sormus istuu hyvin kihlan vierelle. Isoista sormuksista en pidä muutenkaan, mutta myös sopivan parin löytääkseni hylkäsin valikoimasta kaikki, missä sormuksen paksuus oli selvästi eri kuin kihlassa, ja samoin ne, joissa reuna oli jotakin muuta kuin tasainen tai selvästi koholla (esimerkki). Näiden myötä alkoi valikoima pikkuhiljaa pienentyä, ja jäljelle jäi esimerkkikuvien kaltaisia sormuksia.

Vihkisormus_valinta03

Pakko myöntää, että kivien puhtaudesta, hionnasta ja muista sormusten hintaan vaikuttavista tekijöistä en tiedä käytännössä juuri mitään, eivätkä ne lopulta vaikuttaneet juurikaan sormuksen valintaan. Maallikon silmin sormukset näyttivät kaikki kiiltäviltä ja kimaltelevilta, vaikka ilman muuta uskon, että erilaisten kivien arvossa ja kestävyydessä on  eroja. Oma sormukseni ei muuten ole näissä kuvissa mukana (jännitystä jännitystä), mutta valitsemani Sandbergin keltakultainen sormus on kotimainen, joka luo luottamusta siihen, että sormus on hyvää käsityötä ja siihen käytetty materiaali kaikinpuolin laillista. Tärkeää sekin. Itselle sormuksessa oleellisinta on kuitenkin se, että sormus näyttää omaan silmään nimettömässä kauniilta ja omaan tyyliin sopivalta.

Vinkkinä sinulle, joka olet piakkoin menossa vihkisormuksia valitsemaan: varaa reilusti aikaa sormusten sovitukseen. Sormukset näyttävät luonnossa melko erilaiselta kuin esitteissä tai nettikuvissa. Loppuiän sormusta ei kannata myöskään ostaa hetken mielijohteesta, joten käy sovittelemassa kaikenlaisia sormuksia, ota valokuvia, nuku yön yli, ja tee päätöksiä vasta parin päivän pohdinnan jälkeen. Toivottavasti olen itse omaan valintaani tyytyväinen, kun sormuksesta muutaman viikon päästä tulee saapumisilmoitus – uskon niin. :)

/Riikka

lokakuu17_09

One thought on “Kultaa, timantteja, hohtoa – miten valita vihkisormus?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.