Miksi asua omakotitalossa

Ensimmäinen kuukausi omakotitalossa on nyt takana. Kuukausi ei ole ollut vuoden kuukausista se rauhallisin, ja kaiken muuttotohinan, joulun, uudenvuoden, juhlien ja säätämisen välissä on vasta nyt viime päivinä ehtinyt pysähtymään paikoilleen. Viimeksi eilen piharakennuksessa käydessäni pysähdyin hetkeksi takapihalle katselemaan ympärilleni: ”Kyllä, tämä tässä on meidän.” Ja se tuntuu ihmeelliseltä!

ulkopuoli01

Uskotteko, jos sanon, että kahden ihmisen päätös ostaa omakotitalo on aiheuttanut melkoisen liudan kysymyksiä ja ihmetystä? Mitä te isolla omakotitalolla teette, siinähän on ihan valtavasti tilaa!

Niin, mitä ihmiset nyt omalla kodilla yleensä tekevät? Asuvat siinä. Toteuttavat unelmiaan, suunnittelevat tulevaa, elävät elämäänsä.

Jostain syystä on tullut kuitenkin vähän sellainen olo, että omakotitalossa saisivat asua vain ne perheet, joilla on jo lapset hankittuna tai taloudessa asuu muuten vähintään neljä ihmistä.

koti2

Miksi me siis ostimme omakotitalon? 

Koska halusimme. Itse olen aina vähintään salaa haaveillut omakotitalossa asumisesta ”sitten kun olen aikuinen”. Asuin lapsuuteni talossa, jossa oli iso piha, omaa rauhaa ja tarpeeksi tilaa. Pitkän kaavan tulevaisuuden haaveissa on siis aina siintänyt se oma talo, vaikkei se tähän asti ollutkaan ajankohtaista. Nyt kun asiat loksahtivat paikoilleen ja löysin toisen ihmisen, joka haluaa samaa, valinta oli helppo.

Toisekseen, olen 33-vuotias. Jos joskus haluan ostaa talon, tai siis alkaa maksaa sellaisesta lainanlyhennyksiä pois, nyt on mielestäni sen aika. Aivan sama, onko minulla lapsia nyt tai tuleeko sellaisia ikinä olemaankaan. Omakotitalon hankkiminen ei ole riippuvainen lasten lukumäärästä sen enempää kuin mitkään muutkaan unelmat elämässä.

terassi

Monet niistä kriteereistä, joiden takia ihmiset eivät halua asua omakotitalossa, ovat juuri niitä, joiden takia itse haluan asua sellaisessa. Ajatus esimerkiksi omasta pihasta kesä- ja talvitöineen herättää enemmän innostusta kuin ahdistusta.

Yksi painava syy ostaa iso omakotitalo on varmasti rakkaus omaan kotiin. Kuten täälläkin monesti on käynyt ilmi, viihdyn omassa kodissa paremmin kuin missään muualla. Jos maailman paras paikka on oma koti, niin miksei siihen panostaisi?

Entä miksi emme ostaneet jotakin pienempää taloa?

Tässä kohtaa on kai reilua myöntää, että olen joissakin asioissa hieman suuruudenhullu. Pidän siitä, että kodissa on myös avointa tilaa, tilaa hengittää.

Meillä molemmilla oli myös omat tarkemmat kriteerimme, jotka yhdistäessä monet pienemmät talot vedettiin listalta yli. Tällaisia kriteereitä oli esimerkiksi se, jos talossa oli vain yksi vessa (jo rivitalossa totuimme kahteen…) tai jos talosta ei löytynyt kodinhoitohuonetta tai järkevää paikkaa sellaiselle. Isommassa talossa oli siis yksinkertaisesti enemmän hyviä puolia. Ja tärkeänä seikkana ainakin itselle: koti, jossa voisi hyvin viettää vaikka lopun elämänsä.

Tässä talossa on tilaa, paljon enemmän kuin kaksi ihmistä välttämättä tarvitsisi. Toki täällä vierailee säännöllisesti toisen R:njälkikasvu, ja pieni musta kissakin viettää täällä aikaa jopa meitäkin enemmän, mutta silti tilaa on reilusti, myös tulevaisuutta varten. Se se ajatus olikin. Että tilaa olisi nyt ja tulevaisuudessa.

/Riikka

takka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.