Pala kirjaa päivässä

Onko kenelläkään muulla samaa ongelmaa, että tekisi mieli lukea kirjoja, mutta vain harvoin tulee todella tarttuneeksi kirjaan? Niitä lainaa kirjastosta, ja jopa ostaa, sillä kiinnostusta kyllä löytyy. Silti kirjat palauttaa usein lukemattomina tai ne jäävät kirjahyllyihin pölyyntymään.

Pitkin vuotta vastaan tulee erilaisia kirja- ja lukuhaasteita. Kirjan ja ruusun päivänä törmäsin testiin, jossa lueteltiin 44 kirjaa, jotka jokaisen suomalaisen tulisi lukea. Mukana oli taas monta kirjaa, jotka olin joskus vähintään lainannut, mutten ollut ikinä lukenut (oli joukossa onneksi myös niitä muutamia luettujakin).

kirjat02

Jonkin toisen kirjahaasteen ideana oli lukea 15 sivua päivässä. Itse päätin lukea 15 minuuttia päivässä. Siihen PITÄÄ jokaisena viikon päivänä olla aikaa. Kynnys on matala, eikä lukemisesta tarvitse tehdä niin suurta numeroa, kun päättää varata siihen vain pienen hetken vapaa-ajasta. Voihan sitä sitten uppoutua kirjan vietäväksi, jos siltä välillä tuntuu.

Miksi lukeminen sitten on mielestäni niin tärkeää, jos se kerran helposti jää pois normaaliarjesta?

Ensinnäkin, lukeminen avartaa. Kirjojen kautta pääsee tutustumaan erilaisiin kohtaloihin, maailman eri kolkkiin, oppii ymmärtämään erilaisia näkökantoja, ja erilaisuutta ylipäätään. Lukeminen on eräänlaista matkustelua: matkoja erilaisiin ajatuksiin, ihmisiin, kulttuureihin ja aikakausiin. Asioita tulee katsoneeksi monelta eri kantilta. Lukeminen herättää ajatuksia. Se ruokkii mielikuvitusta ja tekee hyvää mielelle. Lukemalla kartuttaa yleissivistystä.

Toiseksi: uskon, että kirjoittamaan oppii vain lukemalla (ja kirjoittamalla). Haluaisin jatkuvasti kehittyä kirjoittajana, mutta pelkään, että taitoni rapistuvat ja kirjalliset kielenkantani löystyvät, kun en lue tarpeeksi.

Mitä vielä? Hyvä kirja vie mukanaan ja toimii parhaimmillaan kuin käänteentekevä terapia. Hyvää kirjaa lukiessa et mieti MITÄÄN muuta. Hyvän kirjan loppuessa suret pitkään kirjan ja itsesi välille syntyneen yhteyden päättymistä. Hyvän kirjan viimeisellä sivulla tuntuu siltä kuin yksi elämä olisi jäänyt taakse.

Eiköhän siinä ole tarpeeksi syitä lukea. Aloitin Rosa Liksomin Hytti nro 6:sta. Sekin lepäsi kirjahyllyssä pölyyntymässä.

/Riikka

P.S. Jos kirja ei ensimmäisen sadan sivun jälkeen imaise mukaansa, kannattaa se jättää kesken. Oli kyseessä millainen klassikko tahansa.

kirjat03

Yksi vastaus artikkeliin ”Pala kirjaa päivässä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.