Palju omassa pihassa

Meidän omakotitalon pihalla sattuu olemaan palju. Emme haaveilleet sellaisesta talokauppoja tehdessä eikä se todellakaan ollut kriteerinä kun mietimme talon tärkeimpiä ominaisuuksia. Mutta kun sellainen sattui pihalla nököttämään, emme toisaalta panneet pahitteeksikaan.

Palju on tarkoitus lämmittää meidän tuleviin tupareihin vol. 1, jotka ovat ”jo” reilun viikon päästä, joten koeajoimme kylpyaltaan viime viikonloppuna. Ja hyvinhän se lämpeni. Oli jotenkin hassua pötkötellä oman pihan ”altaassa” keskellä maaliskuuta. Nyt kun kevät on kokoajan pidemmällä ja omalla pihallakin on pystynyt puuhastelemaan jo yhtä jos toista, omakotitalon omistamisesta on tullut entistä todellisempaa – kivalla tavalla!

Tuohon meidän pihalla olevaan paljuun mahtuu sopivasti neljästä kuuteen ihmistä. Jos oikein tiivistää, niin ehkä siihen menee jopa kahdeksan henkeä. Kapasiteetti selvinnee tupareissa :D

palju02

Palju on ulkopuolelta tummaa puupaneelia ja sisältä kaiketi muovia. Sisäosa on siis periaatteessa helppo pitää puhtaana, mutta on toistaiseksi kysymysmerkki, hankimmeko paljuun suodatinjärjestelmän vai miten pitkään edes pidämme vettä kylpytynnyrissä kerrallaan. Se on selvä, että ilman huoltoa vesi ja itse tynnyri ei säily mukavassa kunnossa muutamaa päivää pidempään. Myös ulkopuolen paneelit pitää jossakin vaiheessa huoltaa, mutta sillä ei ole kiire.

Palju lämpenee puulla ulkopuolella olevan kamiinan kautta. Viikonloppuna kävi ilmi, että paljua pitää lämmittää nelisen tuntia, ja jopa paljun täyttö kesti reilun tunnin verran. Kun muutama-asteista vettä lämmitetään 36 asteeseen, ei oikeastaan ole ihme että lämmitys ottaa aikansa.  Ihan samanlainen harrastus paljuilu siis ei ole kuin vaikka saunassa käynti, vaan kylpemiset kannattaa ajoittaa viikonloppuihin tai sellaisiin hetkiin, kun on kunnolla aikaa olla kotona. Toisaalta paljussa on paljon samaa kuin perinteisen puusaunan lämmittämisessa: se on oma rituaalinsa, jonka ohella saa hengailla rauhassa kavereiden kanssa, lisäillä puuta pesään säännöllisin väliajoin ja katsella kun savu tupruttaa kamiinan piipusta.

palju03

Tällä hetkellä on se fiilis, että palju on parhaimmillaan nyt keväällä sekä toisaalta sitten lämpimimmän kesän jälkeen, kun ilmat taas hieman viilenevät. Silloin lämpimässä vedessä lilluminen on mukavaa eikä lainkaan tukalaa. Täytyy tosin myöntää, että jopa tuo 36-asteinen vesi sai olon lopulta vähän pökeröksi! Siksi kesällä paljussa ei välttämättä viihdy niin hyvin, riippuu toki pitkälti tulevan kesän lämpötiloista ;)

Tässä kävi nyt tietysti juuri niin, että kun tuota paljua kokeili kerran, niin heti tuli sata eri asiaa mieleen, miten paljua voisi kunnostaa, tuunata ja saada siitä nykyistä hienomman. Oikeastaan siinä samalla voisi rakentaa koko terassin uudelleen. ;D

Mutta katsotaan nyt rauhassa. Paljunkin suhteen on varmaan paljon viisaampi, kun sitä on muutaman kerran käyttänyt. Onko siellä ruudun toisella puolella muita kotona paljuttelijoita tai kylpytynnyristä haaveilevia? Olisi kiva kuulla käytännön vinkkejä ja kokemuksia :)

/Riikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.