Throwback: vuonna 1996

Tänään muistellaan kahdenkymmenen vuoden takaista aikaa, vuotta 1996. Tuntuu hurjalta sanoa, että on edes elänyt niin pitkään, että muistaisi ajan 20 vuoden takaa – onneksi se ei niin selvässä muistissa olekaan.

Vuonna 1996 olin 13-vuotias, autuaan tietämätön tulevien vuosien yläasteahdistuksista ja teini-iän tunnekuohuista. Täysi lapsi vielä, en edes varhaisteini. Vedin koulussakin 90 prosenttia ajasta kollarit päällä, eikä meikistä ollut vielä puhettakaan. Nämä Seiskan koulukalenterit sen sijaan olivat erittäin kovassa huudossa.

koulukalenteri

Vuonna 1996 tietokoneet ja varsinkin internet olivat vielä harvinaisia juttuja – ainakin siellä missä minä asuin. Muistelen silti, että tuona vuonna kirjoitin ensimmäiset viestit chatissä, tietysti jonkin tuikituntemattoman ja satunnaisen ihmisen kanssa, jonkun joka sattui olemaan samaan aikaan jossakin muualla tietokoneen ääressä, ja jonka kanssa en enää sen koommin chattaillut. Olihan tarpeeksi ufoa, että tietokoneella sai ylipäätään yhteyden toiseen ihmiseen. Siinä sitä sitten hihiteltiin tietokoneen ääressä, yleensä muutaman tyttökaverin kanssa. Kummallisia taajuusääniä vikisevä modeemi saapui kotiin vasta seuraavana vuonna. Netissä sai roikkua vain muutaman minuutin kerrallaan, sillä joka minuutista maksettiin erikseen. Vähän niin kuin tekstareista muutama vuosi myöhemmin.

Musiikkirintamalta muistan erityisesti  XL5:n, Nylon Beatin ja Movetronin. Silloinen hyvä ystäväni voitti jostakin radioarvonnasta XL5:n sinkun nimmareilla, ja vähänks olin kateellinen. Aikakone oli silti parempi, ja on muuten edelleen. Sanoisin jopa, että Aikakoneen Odota on yksi niistä harvoista suomalaisen popmusiikin ja koko 90-luvun hiteistä, joka kuulostaa vielä tänäkin päivänä hyvältä.

1996 oli myös kotimaisen Jyrki-ohjelman kulta-aikaa, joka näin jälkikäteen ajateltuna oli todellinen aikansa ilmentymä. Huippusuosittu ohjelma, joka poiki lukemattoman määrän muita jatkeita, kuten Jyrki Electric Circuksen ja Jyrki Countdownin. Katselin Jyrkiä itsekin, mutta huomattavasti useammin Merlose Placea. Pakko mainita myös Niin sanottu elämäni, jonka yhdistän pikemminkin vuoteen 1997, mutta johon nuoren tytön oli erittäin helppo samaistua. Tämä sarja oli yksinkertaisesti paras.

Minulla oli todellisia vaikeuksia löytää kuvamateriaalia vuodelta 1996. Suurin osa kuvista on edelleen viimeisimmän muuton jäljiltä varastossa, joten en nopealla etsinnällä löytänyt oikein muuta kuin tämän. Ehkä vuodelta 1995, mutta ei liene niin tarkkaa. Muistan edelleen kuvassakin päällä olevat mustat trumpettihousut. Tämän kuvan vaatetus on itse asiassa aika tyylikäs. Voin kertoa, että se ei aina ollut vuonna 1996.

 riikka1996

2 kommenttia artikkeliin ”Throwback: vuonna 1996

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.